Bioflavonoïden (flavonoïden) zijn polyfenolen die in planten voorkomen. De meeste flavonoïden zijn plantpigmenten. Ze geven planten (groente en fruit) hun kleur. Je hebt vast wel eens gehoord of gelezen dat een regenboog in kleuren aan groente en fruit zou moeten eten. Nu weet je waarom, verschillende kleuren betekent verschillende flavonoïden.
In de westerse geneeskunde speelt plantgeneeskunde eigenlijk geen rol. Het westerse model is geheel gebaseerd op het inzetten van medicatie. Maar in andere landen, met name in Zuid Oost Azië, speelt phytotherapie een veel grotere rol in de behandeling van zieke mensen. Met name daar wordt onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van flavonoïden.
Specifiek is er gekeken naar de rol die flavonoïden kunnen spelen in de strijd tegen het corona virus. In die onderzoeken ligt de focus op een protease die door het corona virus wordt geproduceerd. Een protease is een enzym wat eiwit een cel kan opsplitsen.
Voor de werking van het corona virus is de protease 3CLPro enorm belangrijk. Dit enzym speelt ook een rol in de manier waarop het HIV virus zijn werk doet. Het is dus een bekend doel voor de bestrijding van ernstige virale infecties. Niet voor niets worden Aids remmers als Lopinavir en Ritonavir ook ingezet bij de bestrijding van covid-19.
Het corona virus bevat een enkele streng RNA. Dit is een genetische code welke codeert voor nieuwe virussen. Het corona virus dringt een cel binnen, neemt het commando van de cel over en zet deze aan het werk om nieuwe virussen te maken Het virus heeft uiteindelijk maar één doel: zichzelf vermenigvuldigen.
RNA codeert voor aminozuren, welke tot eiwitten worden gevormd. Die eiwitten moeten weer gesplitst worden door protease, waardoor er uiteindelijk nieuwe virussen ontstaan.
Het 3CLPro protease is onmisbaar om de eiwitten te splitsen. Wanneer je in staat bent om 3CLPro te remmen voorkom je dat er zich nieuwe virussen kunnen vormen. Dit is wat virusremmers onder andere doen.
Omdat we het corona virus al kennen van eerder uitbraken van Sars en Mers zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar flavonoïden die 3CLPro kunnen afremmen. Uit die onderzoeken komen zes kandidaten naar voren.
In een uitmuntend artikel van de Nederlandse arts en klinisch chemicus dr. Jan Hessels kun je teruglezen welke dit zijn en hoe je ze binnen kunt krijgen. Uit dat artikel:
Herbacetin, komt veel voor in lijnzaad.
Rhiofolin en Hesperidin, komen veel voor in citrusfruit en vooral in de schil van citroen, limoen, grapefruit en sinaasappel. Marmelade is een goede bron voor deze stoffen.
Pectolinarin, welke voorkomt in verschillende soorten distels.
Galangal, komt voor in laoswortel.
Curcumine, welke in kurkuma zit, of ook wel geelwortel genoemd.
Keamferolen zoals quercetine en myricetine die komen voor in waterkers, rucola, spinazie, boerenkool, blauwe bessen, zwarte bessen, kruisbessen,kiwi, aardbeien en vlierbessen.
Deze flavonoïden hebben veel meer positieve eigenschappen dan de remming van de belangrijkste protease van het corona virus. Maar waar we hier specifiek naar hebben gekeken zijn de stoffen waarvan bekend is dat ze de ziekte covid-19 zouden kunnen verminderen.
Door deze voedingsmiddelen in je dagelijkse voeding op te nemen zou je de kans op ziekteverschijnselen na besmetting kunnen verkleinen. Hou er rekening mee dat de werking van flavonoïden niet acuut is, maar dat de werking zich moet opbouwen.
Hou er ook rekening mee dat er geen wetenschappelijke studies zijn gedaan met het Sars-CoV-2 virus wat de wereld in zijn grip houdt.
Er is dus nog heel veel wat we niet weten. Maar in plaats van steeds maar daarop te hameren kunnen we beter kijken naar wat we wel weten. Helemaal wanneer het betekent dat je meer verschillende soorten groente, fruit en kruiden gebruikt, waarvan we sowieso weten dat ze op geen enkele manier schadelijk zijn.
Sterker nog, flavonoïden beschermen mogelijk ook tegen infecties, hart- en vaatziekten, kanker en andere verouderingsziekten. Een beetje vertrouwen op de natuur kan dus prima!
Literatuur:
Inhibition of SARS-CoV 3CL protease by flavonoids
Characteristics of flavonoids as potent MERS‐CoV 3C‐like protease inhibitors
Optimalisering van de voeding om de strijd aan te gaan tegen het coronavirus