Immuunversterking door voeding: eet vaker paddenstoelen
Paddenstoelen bevatten glucanen die je immuunsysteem versterken. Het effect lijkt het sterkst wanneer je verschillende paddenstoelen zoals champignons, shiitake en oesterzwammen combineert.
De glucanen in paddenstoelen versterken niet alleen je aangeboren algemene afweersysteem, maar ook je specifieke verworven afweer. Het betekent dat de glucanen je ook kunnen beschermen tegen (nieuwe) virale infecties.
AHCC, een betaglucaan in shiitake paddenstoelen beschermt muizen tegen een dodelijk virus en het vergroot het effect van de griepprik bij mensen. AHCC versterkt de immuunrespons door de productie van antilichamen tegen het griepvirus te stimuleren.
Het bijzondere aan het effect van paddenstoelen, waaronder de gewone champignon, is dat ze het immuunsysteem alleen versterken wanneer het nodig is. Het betekent dat er een soort van veiligheidspal zit in de werking van paddenstoelen die over-activering van het immuunsysteem voorkomen.
De boodschap is eigenlijk heel simpel. Eet vaker paddenstoelen en combineer verschillende soorten met elkaar. Je kunt bijvoorbeeld champignons, shiitake en oesterzwammen kopen. Deze snij je in stukjes en je mengt ze door elkaar. Vervolgens doe je wat van de paddenstoelen mix door je omelet in de ochtend of je verwerkt ze door het avondeten. Verwerk meer paddenstoelen door je kooksels wanneer er meer mensen van eten.
Literatuur:
Immune-enhancing effects of Maitake (Grifola frondosa) and Shiitake (Lentinula edodes) extracts
The effects of whole mushrooms during inflammation