Immuunversterking door voeding: eet knoflook, uit, prei en bieslook
Knoflook, ui, prei en bieslook bevatten allemaal het stofje allicine. De meeste allicine zit in knoflook.
Knoflook versterkt je immuunrespons. Het heeft bewezen antivirale werking. Het kan de duur van een verkoudheid of griep daardoor verkorten. Knoflook bevat naast allicine nog een heleboel andere stoffen die ontstekingsverlagend werken. Daarnaast verlaagt knoflook bij mannen de kans op prostaatkanker.
Knoflook verbetert ook het cholesterol gehalte. Dit is getest op een groep hardlopers.
En knoflook kan er zelfs toe bijdragen dat je sneller vet verliest, al is dat effect gering.
Knoflook wordt van oudsher al gebruikt vanwege zijn ontstekingsremmende en antivirale werking. Inmiddels is de werking van knoflook goed onderzocht. Het maakt knoflook bijzonder waardevol voor een sterk immuunsysteem en een goede gezondheid. En gelukkig is het makkelijk om zowel knoflook als uien, prei en bieslook te eten.
Belangrijk is wel dat je knoflook, plet, perst of snippert en vervolgens de knoflook minimaal 10 minuten laat liggen voordat je het verwerkt. Dan vormt zich de meeste allicine. Vervolgens kun je het gebruiken in praktisch ieder gerecht. Knoflook en ui is de basis van veel gerechten en sauzen. Prei en bieslook kun je bijvoorbeeld verwerken in een omelet en in rauwkost salades.
Literatuur:
In Vitro and In Vivo Immunomodulator Activities of Allium sativum L.
Preventing the common cold with a garlic supplement: A double-blind, placebo-controlled survey
Allium Vegetables and Risk of Prostate Cancer: Evidence from 132,192 Subjects